Oszteopátia

A kezelés célja

Az oszteopátia az ortopédiai és a neurológiai panaszok műtét nélküli kezelési  és vizsgálati módszere.

Oszteopátiával a panaszok széles skáláját tudjuk kezelni. Legyen az mozgásszervi, emésztési, keringési vagy akár idegrendszeri.
Az oszteopatiás terápia célja a betegségek konzervatív kezelése, gyógyszerek és invazív beavatkozások nélkül.

A módszetan szerint az emberi vázizomrendszer szerkezeti rendellenességeinek korrigálásával, a szervek és keringési rendszerének helyreállításával a legtöbb mozgásszervi betegség gyógyítható.

Kiválóan hat az akut vagy krónikus fájdalmakra, a sportteljesítmény fejlesztésére, kiemelkedő megelőző hatása van, rendszeres használatával megelőzhető a kor előrehaladtával kialakuló mozgásszervi diszkomfort érzés, javítható a testtartás és hatékonyan kezelhető a fejfájás, sőt a fülzúgás is.

Az oszteopátiás kezelés során az érintett terület funkciójának helyreállítása, beidegzésének, keringésének, lágyszöveti egyensúlyának javítása és ezen keresztül a test regenerációs folyamatainak támogatása történik.

Az oszteopátiás állapotfelmérésen keresztül első szempont, hogy megvizsgáljuk a különböző szövetek minőségét majd a kezelést követően a hatásuknak köszönhető változást.

A kezelés fő profiljai

 • Klasszikus mozgásszervi panaszok mint az idegbecsípődés, befagyott váll, lumbágó, sarkantyú, kisugárzó fájdalmak, mint a zsibbadás, égő érzés
 • Ortopédiai műtétek után, korábbi műtétekből adódó mozgásszervi zavarok rehabilitációja
 • Fájdalmak és sérülések (ostorcsapás sérülés, biztonsági öv okozta sérülés, sportsérülések, különböző fejfájások, hát-, csípő- fájdalmak, idegi kisugárzások, krónikus és akut derékfájás, nyakfájás, becsípődések, gerincbántalmak, különböző ízületi sérülések, mozgásbeszűkülések, testtartási anomáliák)
 • Szülés után, különösen császármetszés, gátmetszés, gátszakadás
 • Mozgásszervi betegségeknél, ízületi kopás, gyulladások, porckorong és gerinc eredetű fájdalmak
 • Reumatikus betegségek
 • Ortopédiai betegségek
 • Nehezen tud leguggolni, előre hajolni, lépcsőzni, a mindennapi tevékenységek során korlátozva érzi magát
 • Fejfájás, fülcsengés
 • Keringési problémák
 • Légzési nehézségek
 • Emésztési zavarok
 • Vér- és nyirokkeringési akadályok

Az Oszteopátia főbb területei

Rendszertanilag három fő szakterülete alakult ki:

Parietalis oszteopátia
Az oszteopátia mozgásszervrendszerrel foglalkozó területe. Ezek közé tartozik az izmok, inak, csontok, ízületek, szalagok és fasciák mint kötőszövetek megtalálása és kezelése. Ez a szakterület az oszteopátia legelfogadottabb és legszélesebb körben alkalmazott része.

Cranialis oszteopátia
Az oszteopátia azon területe, amely a központi idegrendszerrel (agy- és gerincvelővel) foglalkozik. Ezeket közvetett módszerekkel, a koponyán, a csigolyákon és a keresztcsonton végzett technikákkal kezelik. Az oszteopátia szerint a koponya varratai kis mikromozgásokkal rendelkeznek, például légzés közben. Ha ezek a mozgások gátolva vannak, az a testben valahol működési zavarként nyilvánul meg.

Visceralis oszteopátia
A belső szervek statikájával, azaz helyzetével, természetes mozgásával, a hozzájuk kapcsolódó szövetek helyzetével foglalkozik. A legtöbb szervünket kötőszöveti
rendszer borítja, amelyen keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ennek a kapcsolatnak a segítségével szerveink természetes mozgásképességet és saját belső ritmusukat követik.
Működési zavar léphet fel például, ha a máj természetes mozgása gátolt, ha hosszú ideig görnyedve ülünk, ami akkor fordul elő, ha a légzés következtében megváltozik
a hasűri nyomás. Ez hosszú távon a kötőszövet megterheléséhez vezethet, ami mozgásszervi problémákként nyilvánul meg.

További tudnivalók

Az oszteopátiát, mint professzionális gyógyítási metódust Dr. Andrew Taylor Stillnek köszönhetően, már több mint száz éve alkalmazzák szerte a világon. A módszer alapja az emberi anatómia és élettan megértésén keresztül olyan összefüggések felismerése, melyek elvezettek a jelen problémák kialakulásához.

Andrew Taylor Still

Gyakran ismételt kérdések

Az általános kezelések és a rendelővel kapcsolatosan felmerülő kérdések, valamint a Zen Holisztikus Egészség Ügyfélszolgálatának válaszai.

Az oszteopátiával a panaszok széles skáláját lehet kezelni. Ide tartozik pl.a test különböző területein megjelenő fájdalom, kompresszió alatt lévő idegek, sportsérülések, emésztőrendszeri problémák, fejfájás, fülcsengés. Emellett nagyon nagy szerepe van a rehabilitációban, krónikus panaszok kezelésében, a teljesítményfokozásban és a sérülés megelőzésben is.

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, ha bizonytalan abban, hogy a manuál terápia megfelelő-e Önnek.

Az oszteopátia minden olyan esetben hatékonyan tud segíteni, amikor a testben mozgáskorlátozottságok, fájdalmak, funkcionális zavarok lépnek fel. Ez azt jelenti, hogy nincs szöveti sérülés csak az egyes ízületek, szervek, szövetek funkciója zavart szenvedett.

Az oszteopátia kezelések ezekben az esetekben újszülött kortól idős korig mindenkinek tudnak
segítséget nyújtani az egészség helyreállítása és megőrzése érdekében.

Az első alkalommal meghatározzuk a célt, amit szeretne elérni a páciens a kezelésekkel és felveszünk egy részletes kórtörténetet, mely segíthet megérteni az aktuális panaszainak a kialakulását.

Kérdezni fogjuk esetleges korábbi sérülésekről, balesetekről, műtétekről, törésekről, hegekről, munkájáról, mindennapi stresszfaktorokról, táplálkozásról.

Ezt követően végzünk egy manuál terápia állapotfelmérést, ami után megbeszéljük az általunk javasolt kezelési lehetőségeket.

Végül pedig egy célzott manuális vagy mozgásos kezelést fog kapni a korábban meghatározott területekre.

A későbbiekben funkcionális tesztekkel kezdjük a terápiát és ennek eredménye határozza meg az alkalmazott módszereket.

Minden alkalommal kapni fog otthon végzendő feladatokat vagy életmódbeli tanácsokat, melyek gyakorlása segíti a gyógyulást.

Ezt előre nehéz megmondani, általánosságban 1-2 alkalom alatt kiderül, hogy a manuál terápia
kezelés képes-e segíteni Önnek.


Amennyiben nem tapasztalható jelentős változás az állapotában, ajánlani tudunk Önnek más
szakembereket, akiket felkereshet.

Akut esetben 3-5 naponta, krónikus esetben 2-4 hetente, míg megelőzésképpen 1-2 havonta.

Igen, az oszteopátia nagyon hatékony eszköz a prevencióban. Segít kiszűrni azokat az
eltéréseket a testben, amik már érzékelhetőek és kompenzációra késztetik a szervezetet, de
panaszt még nem okoznak. Ebben az esetben 1-2 havonta érdemes találkoznunk.

Az oszteopátiában alkalmazott legtöbb technika fájdalommentes, néhány pedig előidézhet bizonyos fokú diszkomfortot, azonban a kezelő és a páciens közti folyamatos kommunikáció és visszajelzés miatt ez nem okozhat jelentős mértékű fájdalmat.

Ritkább esetben a kezeléseket követően a páciens érezheti a tünetek felerősödését, ami
normál esetben ez 2-3 napon belül elmúlik.

Amennyiben nincsenek kimutatható szöveti sérülései, amelyek mindenképpen orvosi ellátást igényelnek nem szükséges, viszont a korábbi orvosi kivizsgálásainak eredményét mindenképpen hozza magával.

A megfelelő vizsgálathoz és hatékony kezeléshez nagy segítség, ha fehérneműben vagy rövid nadrágban és hölgyeknél vékony pántos melltartóban jelenik meg. A kezelések alatt lepedővel történő takarás lehetséges a megfelelő komfortérzethez. Biztos lehet benne, hogy mindig figyelembe vesszük az igényeit és maximálisan alkalmazkodunk azokhoz.

A korábbi orvosi kivizsgálások eredményét kérem hozza el az első alkalommal.

Az oszteopátia kezelés:
– Budapesten 25.000 Ft.
– Győrben 20.000 Ft.

Kérjük ne várjon és minél előbb jelezze ezt nekünk telefonon vagy e-mailben! Amennyiben nem jelenik meg az állapotfelmérésen vagy 24 órán belül mondja le a azt, szabályzatunk értelmében a teljes díj felszámításra kerül, mivel ezekben az esetekben már nincs lehetőségünk szólni más pácienseknek, akiknek szükségük lenne kezelésre. Ebben az esetben a következő időpontot csak abban az esetben tudjuk biztosítani, amennyiben ezt rendezte felénk. Természetesen mindig előfordulhatnak elháríthatatlan akadályok, ebben az esetben vegye fel személyesen a kapcsolatot velünk és egyéni elbírálás alapján tudunk dönteni az adott helyzetről!